O projekcie:
Projekt pn. „Udzielenie pomocy finansowej na przedsięwzięcia MŚP prowadzącym działalność w sektorze hotelarstwa, gastronomii, turystyki lub kultury na realizację przedsięwzięć MŚP w ramach Inwestycji A1.2.1 KPO z regionu nr 4 obejmującego województwa: łódzkie, opolskie i śląskie”, realizowany jest w ramach programu finansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO).
Wartość projektu i dofinansowania:
Całkowita wartość projektu: 223 397 415, 00 PLN
Wysokość wkładu ze środków KPO: 100% wartości projektu
Termin realizacji projektu: 01.01.2024 r. – 31.05.2026 r.
Opis projektu
Projekt skierowany jest do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z województw: śląskiego, opolskiego i łódzkiego z branż:
- hotelarstwo
- gastronomia (HoReCa)
- turystyka
- kultura
Grupa docelowa
MŚP sektora HoReCa, turystyka i kultura, które ucierpiały w wyniku pandemii COVID-19.
Projekt skierowany do firm, które doświadczyły trudności finansowych w związku z pandemią COVID-19. Firmy będą musiały udokumentować spadki obrotów na poziomie co najmniej 30%, w 2020 r. lub 2021 r. (od 1 sierpnia 2024 r. nastąpiła zmiana spadku obrotów do poziomu co najmniej 20% w 2020 r. lub 2021 r.).
Dywersyfikacja działalności nie może prowadzić do rezygnacji przez MŚP z działalności w sektorach: hotelarstwa, gastronomii (HoReCa), turystyki, kultury.
Celem dywersyfikacji powinno być wprowadzenie nowej usługi i/lub produktu w przedsiębiorstwie.
Wsparcie finansowe realizowane będzie w formie refundacji poniesionych kosztów na:
- inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, takie jak roboty budowlane (w tym budowa i rozbudowa obiektów), nowe linie produkcyjne, maszyny i urządzenia niezbędne do uruchomienia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją (w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, poprzez prace projektowe, recykling/ponowne wykorzystanie odpadów), a także wdrażanie rozwiązań z zakresu energii odnawialnej i inwestycje związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów czy sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa;
- podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, w szczególności w związku z rozszerzaniem lub zmianą profilu działalności przedsiębiorstwa, obsługą klienta, wystąpieniem sytuacji nadzwyczajnych;
- usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Kwoty wsparcia
- min. 50 tys. zł,
- max. 540 tys. Zł
Wsparcie udzielane MŚP będzie stanowiło pomoc de minimis
Warunki dodatkowe:
Minimum 10% wkładu własnego kosztów kwalifikowalnych
VAT nie jest kwalifikowany
max. wartość kosztów kwalifikowalnych (wsparcie i wkład własny) wynosi 600 tys. zł
Cel projektu:
ograniczenie wpływu COVID-19 i skutków spowodowanego przez niego kryzysu wśród MŚP z sektora hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura w województwach: śląskim, opolskim i łódzkim.
Etapy projektu:
ogłoszenie naboru przez PARP, ocena wniosków, zawierania umów o objęcie przedsięwzięcia MŚP wsparciem, rozliczenie przedsięwzięć MŚP, kontrole.
Rezultat projektu:
Planowane efekty projektu zakładają udzielenie wsparcia łącznie dla 673 przedsięwzięć MSP, w tym:
- dla województwa śląskiego – 401 szt.
- dla województwa opolskiego – 94 szt.
- dla województwa łódzkiego – 178 szt.
Agencja Rozwoju Regionalnego S.A z Bielska-Białej realizuje projekt na terenie woj. śląskiego, opolskiego i łódzkiego we współpracy z:
- Agencją Rozwoju Regionalnego w Częstochowie S.A.
- Rudzką Agencją Rozwoju „INWESTOR” Sp. z o.o.
- Fundacją Rozwoju Śląska w Opolu
- Łódzką Agencją Rozwoju Regionalnego S.A.
- Łódzką Specjalną Strefą Ekonomiczną S.A.
Szczegółowe informacje dostępne na stronie www.horeca-kpo.pl